Районна избирателна комисия Смолян


РЕШЕНИЕ
№ 204 - 22 ПВР
Смолян, 18.11.2021

ОТНОСНО: Постъпила жалба от пълномощник на инициативен комитет за издигане на Румен Георгиев Радев за независим кандидат за президент и Илияна Малинова Йотова за независим кандидат за вицепрезидент в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 14 ноември 2021г. , съответно на 21 ноември 2021 г.

            В РИК Смолян е постъпила жалба с вх. № 415/16.11.2021г. от Павлина Атанасова Гаджева, пълномощник на инициативен комитет за издигане на Румен Георгиев Радев за независим кандидат за президент и Илияна Малинова Йотова за независим кандидат за вицепрезидент, в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 14-ти и 21-ви ноември 2021 г.

            В жалбата по – конкретно са направени твърдения, че на 15.11.2021 г. по разпореждане на кмета на с. Смилян, община Смолян са унищожени /премахнати/ неправомерно всички агитационни материали, находящи се на територията на с. Смилян и поставени на определените за тази цел места, както и че служители на кметство Смилян са навлезли в имоти – частна собственост и са премахнали поставените от собствениците на имотите агитационни материали на кандидатите за президент и вицепрезидент – Румен Радев и Илияна Йотова.

            На следващо място в жалбата е посочена разпоредбата на чл. 183, ал.5 от Изборния кодекс, съгласно която се забранява унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в кодекса ред, до края на изборния ден, като е направено и уточнението, че изборната надпревара за президент и вицепрезидент все още не е приключила и поставените агитационни материали не следва да бъдат унищожавани.

         В заключение жалбоподателката е посочила, че е недопустимо навлизането в имот частна собственост от служители на кметството и премахване на агитационните материали без разрешение на собствениците, като моли РИК – Смолян да предприеме спешни мерки, като разпореди на кмета на село Смилян, община Смолян незабавно да преустанови унищожаването на агитационни материали на кандидатите за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова. Към жалба е приложено и пълномощно на г-жа Павлина Атанасова Гаджева.

            РИК – Смолян, след като разгледа жалбата намира същата за допустима, поради обстоятелството, че е подадена от лице което има правен интерес, в качеството му на  пълномощник на инициативен комитет, който ще участва и във вторият тур на изборите за президент и вицепрезидент на републиката насрочен за 21.11.2021 г.

            Разгледана по същество РИК – Смолян счита жалбата за неоснователна и недоказана, поради следните съображения:

            При разглеждане на случая, за който е сезирана Районна избирателна комисия установи, че към жалбата липсват каквито и да е било доказателства в подкрепа на посочените твърдения.

            В жалбата не са конкретизирани нито местата, на които се твърди да са премахвани агитационни материали, нито съответните частни имоти, в които се твърди да е навлизано неправомерно за премахване на агитационни материали.

          На следващо място в жалбата липсват данни за оплаквания от самите собственици на частни имоти, придружени с доказателства за собствеността им, които да доказват нарушения на изборните правила. Следва да се отбележи, че към жалбата липсват и приложения в тази насока.

         Освен гореизложеното, в жалбата много общо е разписано, че се касае за действия на служители на кметство село Смилян, като по това направление не са посочени конкретните имена на тези служители, от които евентуално да бъде взета информация по случая от РИК или от органите на МВР, при необходимост.

           От всичко описано по-горе може да се изведе обосновано заключение, че освен твърденията посочени в жалбата, липсват каквито и да е било конкретни доказателства които да доказват нарушаване на изборните правила разписани в чл. 183, ал.5 от Изборния кодекс.

            Липсата на посочените по-горе доказателства препятства възможността РИК да извърши проверка за достоверността на твърденията, да установи конкретни лица нарушители, техни действия които да са в противоречие с Изборния кодекс, както и да установи кои са засегнатите от евентуалните деяния агитационни материали, имоти или недвижими вещи.

            Във връзка с направените констатации и анализи по преписката, РИК – Смолян намира подадената жалба от Павлина Атанасова Гаджева за недоказана, поради което следва да я остави без уважение, като неоснователна.      

Предвид гореизложеното и на основание чл.72, ал.1, т.20, от Изборния Кодекс

 Р Е Ш И:

Оставя без уважение подадената жалба с вх. № 415/16.11.2021г. от Павлина Атанасова Гаджева пълномощник на инициативен комитет за издигане на Румен Георгиев Радев за независим кандидат за президент и Илияна Малинова Йотова за независим кандидат за вицепрезидент, в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 14 ноември 2021г., съответно  21 ноември 2021 г., като неоснователна и недоказана.

 

Съгласно чл.73, ал.1 от Изборния кодекс, настоящото решение може да се обжалва пред Централната избирателна комисия в срок до 3/три/ дни от обявяването му.

Председател: Росица Станимирова Чакърова

За секретар: Соня Стоянова Коджебашева

* Публикувано на 18.11.2021 в 18:57 часа

Календар

Решения

  • № 228 - 22 ПВР/НС / 03.12.2021

    относно: Приемане на отчети за извършена работа за месец декември 2021г. от назначените към РИК Смолян специалист – експерти и специалист-технически сътрудници.

  • № 227 - 22 ПВР/НС / 30.11.2021

    относно: Приемане на отчети за извършена работа за месец ноември 2021г. от назначените към РИК Смолян специалист – експерти и специалист-технически сътрудниция, както и допълнително възложената и изпълнена работа в предизборния, изборния ден и следизборния ден 13-15 ноември 2021г., съответно 20-22 ноември 2021г.

  • № 226 - 22 ПВР / 21.11.2021

    относно: Служебни промени в състaви на секционни избирателни комисии назначени на територията на 22 изборен район – Смолян, при произвеждането на нов избор за президент и вицепрезидент на републиката на 21 ноември 2021 г.

всички решения