Районна избирателна комисия Смолян


РЕШЕНИЕ
№ 49 - 22 НС
Смолян, 27.02.2017

ОТНОСНО: Жалба с вх.№80/27.02.2017 г. от Коалиция „БСП за България” чрез пълномощниците Рабие Лютвиева Кьосева – председател на Областния съвет на БСП – Смолян и Милко Иванов Гавазов – председател на Общинския съвет на БСП – Смолян.

Постъпила е жалба с вх.№80/27.02.2017 г. от Коалиция „БСП за България” чрез пълномощниците Рабие Лютвиева Кьосева – председател на Областния съвет на БСП – Смолян и Милко Иванов Гавазов – председател на Общинския съвет на БСП – Смолян, в която се твърди, че в края на работния ден 24.02.2016 г. в Художествена галерия – Смолян е осъществена предизборна агитация в полза на ПП ”ГЕРБ”. Наред с гореизложеното според жалбоподателите освен служители от галерията, в мероприятието са взели участие и голяма част от работещите в Регионалната библиотека и Историческия музей, в това число и техните ръководители. Като основен организатор на тази предизборна поява е бил бившия Заместник-областен управител Андриян Петров, който според жалбоподателите очевидно е използвал служебното си положение за да мотивира служителите за тяхното присъствие. На следващо място в жалбата се сочи, че в незаконната предизборна агитация са взели участие почти, всички лица, включени в листата на ГЕРБ от 22-ри МИР, в това число водача на листата Даниела Дариткова, бившия Областен управител Недялко Славов и др. Според жалбоподателите горепосочената предизборна проява е осъществена в грубо нарушение на императивната забрана на чл.182, ал.1 от Изборния кодекс, като те настояват да се извърши проверка за констатиране на извършеното нарушение и в законно установените срокове на виновните лица да се наложат административни санкции, съобразно разпоредбата на чл.480, ал.2 от Изборния кодекс.

На първо място РИК - Смолян взе в предвид следното: жалбата е подадена при наличие на правен интерес от пълномощници на коалиция „БСП за БЪЛГАРИЯ“ регистрирана за участие в изборите за народни представители на 26 март2017г. с РЕШЕНИЕ №4261-НС/08.02.2017 на ЦИК, поради което същата е допустима, но разгледана по същество, същата е неоснователна поради следните съображения:

Също така и с оглед необходимостта от прецизност при изясняване на обстоятелствата следва да се има в предвид, че жалбоподателите най-вероятно са допуснали фактическа грешка при изписване на датата на описаното в жалбата събитие, като вместо дата 24.02.2016 г. следва да се чете 24.02.2017 г.

На следващо място в жалбата не е конкретизирано, а към нея липсват каквито и да е било доказателства относно това, по какъв начин е била извършена и в какво точно се е изразявала предизборната агитация, за да може РИК-Смолян да извърши проверка относно спорния въпрос, дали е била нарушена разпоредбата на чл.182, ал.1 във връзка с параграф 1, т.17 от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс, според който: „Предизборна агитация“ е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори”. В тази връзка РИК - Смолян не намира безспорни доказателства, които да са приложени към жалбата, относно това в какво и как се осъществявала въпросната агитация, според буквата на закона в конкретния случай липсва наличие на изричен призив за подкрепа или за неподкрепа на определен кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в изборите на 26 март 2017 г., поради което РИК-Смолян, не може да установи по един категоричен и безспорен начин, нарушение на разпоредбата на чл.182, ал.1 от ИК.

Наред с гореизложеното в жалбата липсва описание на конкретното действие с което според жалбоподателите е бил нарушен Изборния кодекс. Наред с гореизложеното след като липсват и доказателства в подкрепа на твърденията в жалбата същите се явяват голословни и недоказани, а с оглед на кумулативното обстоятелство, че те произхождат от пряк конкурент в изборната надпревара същите не следва да се кредитират с доверие, без да бъдат доказани с предвидените в закона средства.

На следващо място с оглед на обстоятелството, че описаното в жалбата събитие се е състояло на 24.02.2017г., а самата жалба е администрирана във входящия регистър на РИК – Смолян едва на 27.02.2017г. от обективна страна не е възможно Районната избирателна комисия да извърши непосредствена проверка на състояло се преди три календарни дни мероприятие, като наред с това не е възможно и да бъде констатирано евентуално нарушение на изборните правила.

Относно твърдението, че Андриян Петров – като бивш заместник областен е използвал служебното си положение за да мотивира служителите за тяхното присъствие, РИК-Смолян направи служебна справка в Областна управа – Смолян, от която се потвърди, че въпросното лице е подало оставка като заместник областен управител на област –Смолян, още на 15.02.2017 г.. В тази връзка от обективна страна не е било възможно към дата 24.02.2017г. г-н Андриян Петров – като бивш заместник областен управител на Смолян да използва служебно положение.

 

Въз основа на гореизложеното жалбата се явява недоказана и неоснователна, поради което следва да бъде оставена без уважение РИК- Смолян намира, че липсват безспорни доказателства за извършването на нарушение по чл. 182, ал. 1 от ИК.

 

Мотивиран от гореизложеното и на основания разпоредбите на чл.72, ал.1, т.1 и т.20 от ИК, РИК Смолян

 

Р Е Ш И:

  1. Оставя без уважение жалба с вх.№80/ 27.02.2017 г. от Коалиция „БСП за България” чрез Рабие Лютвиева Кьосева – председател на Областния съвет на БСП – Смолян и Милко Иванов Гавазов – председател на Общинския съвет на БСП – Смолян в качество им на упълномощени представители, като неоснователна.

 

Настоящото решение подлежи на обжалване в 3-дневен срок от неговото обявяване пред ЦИК.

 

                                                                                     

Председател: Ангел Николаев Безергянов

Секретар: Асен Ясенов Минков

* Публикувано на 27.02.2017 в 19:45 часа

Календар

Решения

  • № 158 - 22 НС / 26.03.2017

    относно: Постъпила информация от изчислителния пункт на „Информационно обслужване“ АД във връзка с допусната техническа грешка при въвеждането на фабричния номер на протокола в приемно-предавателна разписка №22014023 в избирателна секция №22-27-00-004, община Рудозем

  • № 157-22 НС / 26.03.2017

    относно: Жалба с вх.№308/26.03.2017 г. от Коалиция „БСП за България” чрез пълномощка – Милко Иванов Гавазов – председател на Общинския съвет на БСП – Смолян.

  • № 156-22 НС / 26.03.2017

    относно: Служебна променяна в състaва на СИК№223100066 на територията на община Смолян при произвеждането на изборите за народни представители на 26 март 2017 г.

всички решения