Районна избирателна комисия Смолян


РЕШЕНИЕ
№ 70 - 22 46 НС
Смолян, 21.06.2021

ОТНОСНО: Постъпила в РИК - Смолян жалба от Община Чепеларе

Постъпила е жалба от кмета на Община Чепеларе заведена с вх. №120/20.06.2021г., съгласно водения от РИК - Смолян Деловоден дневник за входяща и изходяща кореспонденция и документация относно използването на графичния символ(лого) на общината, във връзка с оповестено в социалната мрежи (фейсбук) и конкретно в групата „За Чепеларе“ организирано събитие за 22.06.2021г.(вторник), касаещо „Среща с експерти от ПП „Има такъв народ“, като въпросната среща е  създадена от лицето Тодор Папучаров.

Приложено към жалбата са представени три листа извадки от въпросната фейсбук страницата - „За Чепеларе“.

Конкретно в изложението на жалбата се твърди, че по същество е извършено нарушение по чл.183, ал.4 от Изборния кодекс, като жалбоподателите считат, че организираното събитие и заглавната му снимка представляват агитационни материали по смисъла на чл.183 във връзка с §1, т.17 от Допълнителните разпоредби на Изборния кодекс.

Искането на жалбата е насочено към образуване на производство с цел проверка за извършено нарушение и реализиране на административно наказателна отговорност на виновните лица за извършеното от тях нарушение по смисъла на чл.480 от Изборния кодекс, а именно за нарушаване на забраните за предизборна агитация.

Предвид на твърденията в жалбата Председателя на РИК – Смолян изпрати писмо с изх. №132/21.06.2021г. на РИК – Смолян до централния офис на ПП „ИТН“, с което с цел изясняване на случая беше изискана информация относно принадлежността на упоменатото лице към политическа партия „Има такъв народ“, както и за принципна им позиция по случая.

В отговор на изисканата информация постъпи писмо/декларация на електронната поща на РИК – Смолян, заведено под №133/21.06.2021г., съгласно водения от РИК - Смолян Деловоден дневник за входяща и изходяща кореспонденция и документация, удостоверяващо, че ПП „ИТН“ категорично се разграничава  от действията и постовете на лицето Тодор Папучаров и съответно посочва лицето Иван Ихтяров за единствен официално упълномощен представител на ПП „ИТН“ за Община Чепеларе.

Във връзка с изложената фактическа обстановка и след анализ на приложимите изборни правила съгласно Изборният кодекс, а именно:

Съгласно разпоредбата на чл. 183, ал. 4 от ИК: - „Забранява се използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението, както и на материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите. В агитационните материали се забранява използването на герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения.

На следващо място видно от Параграф 1, т. 17 от  Допълнителни разпоредби на Изборният кодекс - "Предизборна агитация" е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. Наименованието и символите на партия и коалиция, поставени върху предмети, в които не се съдържа призив за подкрепа, не се смятат за агитация по смисъла на кодекса.“

РИК – Смолян приема, за установено следното:

            Във връзка с гореизложеното счита, че в случая видно от приложеният снимков материал, в него на първо място не се съдържа призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори на 11.07.2021 г., респективно наименованието и символите на ПП „ИТН“, които се открояват на снимките също не се съдържа призив за подкрепа, поради което не се смятат за агитация по смисъла на кодекса.

Наред с гореизложеното приема и че в случая не е нарушена разпоредбата на чл. чл. 183, ал. 4 изречение второ от ИК, поради обстоятелството че в представеният от жалбоподателя снимков материал не са използвани герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения.

Отделно предвид реда за провеждане на агитация, съгласно Изборния кодекс и в частност чл.181 от Изборния кодекс „Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и на предизборна агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги“. В този ред на мисли съгласно Параграф 1, т. 15, абзац последен от  Допълнителни разпоредби на Изборният кодекс – „…Не са медийни услуги социалните мрежи – фейсбук, туитър и други подобни, и личните блогове, с изключение на профилите в социалните мрежи на медиите по букви "а" и "б"“.

            В заключение на горното РИК – Смолян счита, че в жалбата не е конкретизирано, а към нея липсват и доказателства относно това, по какъв начин е била извършена и в какво точно се е изразявала предизборната агитация, за да може районната избирателна комисия да извърши проверка, относно спорния въпрос, дали е била нарушена разпоредбата на чл.183, ал.4 във връзка с параграф 1, т.17 от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс, като не намира безспорни доказателства които да свидетелстват как се е  осъществявала въпросната агитация. Според буквата на закона в конкретния случай липсва наличие на изричен призив за подкрепа или за неподкрепа на определен кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в изборите на 11 юли 2021 г.

           

След като взе предвид и писмо/декларация на електронната поща на РИК – Смолян, заведено под №133/21.06.2021г., удостоверяващо, че ПП „ИТН“ категорично се разграничава  от действията и постовете на лицето Тодор Папучаров и съответно посочва лицето Иван Ихтяров за единствен официално упълномощен представител на ПП „ИТН“ за Община Чепеларе, поради което лицето Папучаров не е пълномощник или упълномощен представител на партията и въпросната покана за среща не е публикувана от законни представители на ПП „ИТН“.

От фактическа страна и с оглед необходимостта от прецизност при изясняване на обстоятелствата и обективната истина, РИК-Смолян направи служебна проверка във  „Фейсбук” групата „За Чепеларе“ и към момента на проверката не откри цитираната в жалбата публикация, поради което твърдяното нарушение не може да бъде непосредствено установено от комисията, което обуславя недоказаност на твърденията в жалбата и поради това същата следва да бъде оставена без уважение като неоснователна и недоказана.

 

            Мотивиран от гореизложеното и на основания разпоредбите на чл.72, ал.1, т.1 и т.20 от ИК, РИК Смолян

 

Р Е Ш И:

 

  1. Оставя без уважение жалба от кмета на Община Чепеларе заведена с вх. №120/20.06.2021г., като неоснователна, тъй като от извършената проверка не се установи нарушение на разпоредбата на чл. 183, ал. 4 от ИК.
  2. Настоящото решение не прегражда възможността на Община Чепеларе да потърси защита по гражданско правен ред или по преценка да сезира прокуратурата.

 

Настоящето решение може да се оспорва пред Централната избирателна комисия в срок до 3/три/ дни от обявяването му на основание чл. 73, ал. 1 от ИК.

Председател: Николай Захариев Шехов

Секретар: Росица Станимирова Чакърова

* Публикувано на 21.06.2021 в 20:51 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031 

Решения

  • № 162 - 22 46НС / 14.07.2021

    относно: Определяне на трима членове на РИК 22 - Смолян, които следва да подпишат приемо-предавателен протокол за предаване на ТЗ „ГРАО“ Смолян, Плик № 1- НС – съдържащ избирателен списък за произвеждане на избори за народни представители на 11 юли 2021г. (Приложение № 1 – НС от изборните книжа), ведно с приложените към него декларации и удостоверения, списък на заличените лица от избирателните списъци в изборите за народни представители на 11 юли 2021г. (Приложение №7 – НС) и списък за допълнително вписване на придружителите в изборите за народни представители на 11 юли 2021г. (Приложение № 71-НС) .

  • № 161 - 22 46НС / 14.07.2021

    относно: Постъпило Постановление за отказ да се образува досъдебно производство от 10.07.2021 г., в едно с преписка рег.№ 1862р-15310 от 10.07.2021 г. по описа на РУМВР – Смолян.

  • № 160 - 22 46НС / 11.07.2021

    относно: Постъпила жалба с входящ № 328/11.07.2021 от Зарко Филипов Маринов, в качеството му на упълномощен представител на Коалиция „Демократична България – Обединение“.

всички решения