Районна избирателна комисия Смолян


РЕШЕНИЕ
№ 19 - 22 46НС
Смолян, 28.05.2021

ОТНОСНО: Утвърждаване на образци на указателни табели и табла за РИК и СИК, образци на отличителни знаци на застъпници, наблюдатели, анкетьори и представители на партии, коалиции и инициативни комитети при произвеждане на изборите за народни представители на 11 юли 2021 г., както и Утвърждаване на образци на отличителни знаци на членовете на СИК в изборния ден в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.

На основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Изборния кодекс и Решение № 15-НС от 15.05.2021г. на ЦИК, Районна избирателна комисия в Двадесет и втори район – Смолян

 

Р Е Ш И:

 І. Общи положения

  1. При произвеждане на изборите за народни представители на 11 юли 2021 г. се съставят информационни табла. Таблата се оформят от бял картон с грамаж 200/220 г/м².
  2. Застъпниците на кандидатски листи, наблюдателите, представителите на партии, коалиции и инициативни комитети и анкетьорите в изборите за народни представители носят в изборния ден само отличителни знаци по утвърдения с настоящото решение образец.

ІІ. Видове и размери на указателни табели и информационни табла

  1. Информационно табло на РИК

3.1. Всяка РИК незабавно след назначаването й определя начина и мястото на обявяване на взетите от нея решения в сградата, в която се помещава.

3.2. Всяка РИК оформя информационно табло на бял картон с минимални размери 100 см в широчина и 70 см във височина и по начин, показващ предназначението му.

  1. Информационни табла и табели на СИК

4.1. Всяка СИК съставя информационни табла в изборите за народни представители и ги оформя по начин, показващ предназначението им. Таблата се поставят пред изборното помещение и в кабината/ите за гласуване.

4.2. Пред изборното помещение: информационни табла на СИК с минимални размери 100 см в широчина и 70 см във височина:

– секционната избирателна комисия обявява всички решения;

– образец от бюлетината за гласуване;

– табло, на което с големи букви се указва начинът на гласуване само със знак „Х“ или „V“, поставен с химикал, пишещ със син цвят;

– табло, на което с един и същи размер, вид и формат шрифт се изписват имената и номерата на кандидатите по кандидатски листи на партии и коалиции;

– табло, на което с един и същи размер, вид, формат шрифт са изписани кръгчета с поредния номер на кандидата в листата, с който е регистриран в РИК с указание за начина на гласуване с преференция за избрания от него кандидат от избраната листа на партия или коалиция със знак „Х“ или „V“, поставен с химикал, пишещ със син цвят;

– телефоните за връзка и подаване на сигнали до РУ на МВР и до дежурния прокурор;

– телефони за връзка с РИК.

4.3. В кабината/ите за гласуване:

– табло, на което с големи букви се указва начинът на гласуване само със знак „Х“ или „V“, поставен с химикал, пишещ със син цвят;

– табло, на което с един и същи размер, вид и формат шрифт се изписват имената и номерата на кандидатите по кандидатски листи на партии и коалиции;

– табло, на което с един и същи размер, вид, формат шрифт са изписани кръгчета с поредния номер на кандидата в листата, с който е регистриран в РИК с указание за начина на гласуване с преференция за избрания от него кандидат от избраната листа на партия или коалиция със знак „Х“ или „V“, поставен с химикал, пишещ със син цвят;

4.4. В случай че размерите на таблото са недостатъчни за обявяване на необходимата информация при произвеждане на изборите за народни представители, СИК оформя допълнително табло или табло с по-големи размери, което да побере информацията.

  1. Указателни табели

5.1. На входа на сградата, в която се помещават СИК, се изписват номерата на секциите в сградата, а когато сградата е с повече от един етаж и на етажите има секции, се посочват номерата на секциите и етажът, на който се намират.

5.2. На всеки етаж в сградата се поставят указателни табели с минимални размери в широчина 20 см и 30 см във височина (формат А4) с номерата и местонахождението на секциите на съответния етаж.

5.3. Пред всяка секция се поставя указателна табела с минимални размери в широчина 20 см и 30 см във височина (формат А4), на която се изписва номерът на секцията и отдолу – административните адреси от населеното място, които обхваща секцията.

5.4. На входа на сградата, в която се помещават СИК, се поставя табела и други обозначителни знаци, които да насочат избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването към секцията за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването. Табелата на входа е от бял картон с размери в широчина 50 см и във височина 30 см.

5.5. Непосредствено пред определената с решение на РИК секция за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването се поставя табела с минимални размери в широчина 20 см и 30 см във височина (формат А4), на която се отбелязва допълнителното предназначение на секцията.

III. Образци на отличителни знаци на застъпници на кандидатски листи, наблюдатели и представители на партии, коалиции и инициативни комитети

  1. При произвеждане на изборите за народни представители застъпниците на кандидатски листи на партии, коалиции и инициативни комитети в изборния ден носят обозначителни знаци – бадж, с размери в широчина 90 мм и 55 мм във височина. В баджа се поставя  информационна табела (Приложение № 1) от бял картон, на която с главни букви с черен цвят е изписано „ЗАСТЪПНИК“.
  2. При произвеждане на изборите за народни представители наблюдателите в изборния ден носят обозначителни знаци – бадж с размери в широчина 90 мм и 55 мм във височина. В баджа се поставя информационна табела (Приложение № 1) от бял картон, на която с главни букви с черен цвят е изписано „НАБЛЮДАТЕЛ“.
  3. При произвеждане на изборите за народни представители анкетьорите са длъжни да носят в изборния ден обозначителни знаци, бадж с рамери в широчина 90 мм и 55 мм във височина. В баджа се поставя информационна табела (Приложение № 1) от бял картон, на която с главни букви с черен цвят е изписано „АНКЕТЬОР“.
  4. При произвеждане на изборите за народни представители представителите на партии, коалиции и инициативни комитети в изборния ден носят обозначителни знаци – бадж, с размери в широчина 90 мм и 55 мм във височина. В баджа се поставя информационна табела (Приложение № 2) от бял картон, на която с главни букви с черен цвят е изписано „ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ПАРТИЯ“, „ПРЕДСТАВИТЕЛ НА КОАЛИЦИЯ“ и „ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ“.
  5. Наблюдателите, застъпниците на кандидатски листи, анкетьорите в случаите на чл. 431 ИК и представителите на партии, коалиции и инициативни комитети, които носят отличителни знаци извън одобрените или не носят отличителни знаци, се отстраняват от избирателната секция с решение на секционната избирателна комисия. Решението може да се оспорва пред районната избирателна комисия, която се произнася незабавно. Решението на РИК не подлежи на обжалване.
  6. Утвърждаване на образци на отличителни знаци на членовете на СИК в изборния ден в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.
  7. Утвърждава образци на отличителни знаци на членовете на СИК в изборния ден, както следва:

НАРОДНО СЪБРАНИЕ - 2021 г.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ на СИК

 

 

 

 

НАРОДНО СЪБРАНИЕ - 2021 г.

 

 

ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ на СИК

 

 НАРОДНО СЪБРАНИЕ - 2021 г.

 

 

 

СЕКРЕТАР на СИК

 

 

НАРОДНО СЪБРАНИЕ - 2021 г.

 

 

 

ЧЛЕН на СИК

 

  1. За подвижните секционни избирателни комисии в отличителния знак се изписва „ПСИК“ вместо „СИК“.

 

Настоящето решение може да се оспорва пред Централната избирателна комисия в срок до 3/три/ дни от обявяването му на основание чл. 73, ал. 1 от ИК.

Председател: Николай Захариев Шехов

Зам. председател: Златко Славчев Карамучев

* Публикувано на 28.05.2021 в 21:51 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
     

Решения

  • № 162 - 22 46НС / 14.07.2021

    относно: Определяне на трима членове на РИК 22 - Смолян, които следва да подпишат приемо-предавателен протокол за предаване на ТЗ „ГРАО“ Смолян, Плик № 1- НС – съдържащ избирателен списък за произвеждане на избори за народни представители на 11 юли 2021г. (Приложение № 1 – НС от изборните книжа), ведно с приложените към него декларации и удостоверения, списък на заличените лица от избирателните списъци в изборите за народни представители на 11 юли 2021г. (Приложение №7 – НС) и списък за допълнително вписване на придружителите в изборите за народни представители на 11 юли 2021г. (Приложение № 71-НС) .

  • № 161 - 22 46НС / 14.07.2021

    относно: Постъпило Постановление за отказ да се образува досъдебно производство от 10.07.2021 г., в едно с преписка рег.№ 1862р-15310 от 10.07.2021 г. по описа на РУМВР – Смолян.

  • № 160 - 22 46НС / 11.07.2021

    относно: Постъпила жалба с входящ № 328/11.07.2021 от Зарко Филипов Маринов, в качеството му на упълномощен представител на Коалиция „Демократична България – Обединение“.

всички решения